استراتژی کسب و کار

استراتژی کسب و کار

کسب و کار بدون استراتژی، محکوم به شکست است.

کدام استراتژی مناسب صنعت و بازاری است که ما در آن فعالیت می کنیم؟

کدام استراتژی هم جنبه تئوریک و هم جنبه عملی و اجرا را تواما مد نظر قرار داده است؟

کدام مدل کسب و کار؟ مدل پورتر؟ مدل دلتا و یا ….؟

مدل دلتا – Delta Model:

اندیشه و طرح مدل دلتا توسط گروهی از فارغ التحصیلان برجسته و ممتاز دانشگاه MIT شکل گرفت. این ابتکار عمل در ابتدا پروژه دلتا نام گرفت؛ دلتا در یونانی به معنی تبدیل و تغییر است. نسخه اول آن در سال 2001 منتشر شد و پس از آن ده سال هم از طریق نظری و منطقی (تئوریک) و هم از نظر ابزارهای عملی و عینی (واقعی)، مترقی و غنی شده است. کتاب “مدل دلتا” در سال 2010 به چاپ رسید و اکنون به عنوان منبع اصلی درس مدیریت استراتژیک در دانشگاه MIT استفاده می شود. آنچه باعث شده است مدل دلتا در زمره آثار تحسین بر انگیز حوزه مدیریت استراتژیک قرار بگیرد و توجه اندیشمندان را به خود معطوف سازد، تدوین موقعیت های استراتژیک هشت گانه ای است که با گشودن افق های فکری جدید، مسئولیت تحقق کامل استراتژی از مرحله طراحی تا مرحله اجرا را بر عهده می گیرد.

مدل دلتا بیانگر دیدگاهی کاملا متفاوت با دیدگاه سنتی ای است که توسط اغلب مدیران به کار گرفته می شود. این مدل شامل مجموعه ای از چهارچوب ها و روش های منحصر به فرد است و ناشی از این عقیده می باشد که تغییرات تجربه شده در دنیای کسب و کار چنان گسترده شده که چهار چوب های مدیریتی کنونی را ناتوان و ناقص کرده است. علاوه بر این ظهور اینترنت رویکردهای تجاری مختلفی را مهیا کرده است (چیزی که پیش از این به هیچ وجه ممکن نبود) چراکه توانایی بالقوه ای در ایجاد ارتباط دارد و تکنولوژی های شگفت انگیزی را در تجارت الکترونیک و بازرگانی الکترونیک به وجود آورده است.

یکی از متمایز ترین ابعاد مدل دلتا این است که در چگونگی تعیین وضعیت استراتژیک کسب و کار راهنمایی تان می کند و برای دست یابی به آن وضعیت ابزاری تحلیلی فراهم می نماید. یکی از سوالات مهمی که این مدل به آن پاسخ می دهد این است که چگونه به پیوند عمیق با مشتری دست پیدا کنیم؛ سه گزینه استراتژیک اصلی در مدل دلتا.

در این مدل تمرکز بر روی مشتری است؛ صد البته مشتری محوری مفهوم جدیدی نیست اما نکته بدیع و نوین در مدل دلتا این است که این مدل ما را در تحقق عملی مشتری محوری از طریق مطرح نمودن مفاهیم و راهکارهای بسیار موثر توانمند می سازد. بر اساس این مدل، بهترین روش برای ایجاد مزیت رقابتی تاکید بر رقبا نیست بلکه تلاش در جهت درک نیازهای تک تک مشتریان و یافتن بهترین راه حل ها جهت رضایت مندی آنان است.

آرنولدو سی هکس کسی است که در دانشگاه MIT خالق مدل دلتا شناخته می شود؛ او مدت سه سال را نیز در دانشکده کسب و کار هاروارد (Harvard Business School) به کار و تحقیق گذرانده است.

اظهار نظرهای برخی از بزرگان مدیریت و کسب و کار درباره مدل دلتا

1- “استراتژی ای نظام یافته و دارای قلب و روح”

ریچارد نیامارک

2- “رویکردی مبتنی بر واقعیت، این رویکرد تمرکز را از رقابت کردن به سوی مهم ترین دارایی های شما: مشتری، فروشنده، تامین کننده و همکاران منتقل می کند؛ نوآوری کنید، تقلید نکنید.”

جان اس لوشه مدیر تجاری شرکت تویوتا

3- “مدل دلتا چیزی بیش از یک تئوری است، این مدل چهارچوبی است که به واسطه آن می توانی آینده مطلوب سازمان خود را تصور کنی”. هوارد اسلاف عضو هیات مدیره شرکت بازاریابی پلیمرهای نفتی بکر

4- “هنگامی که شما به درون سازمان نگاه می کنید، پیش رو وآینده آن را نمی بینید؛ مدل دلتا شما را بر آن می دارد تا به دنیا از دیدگاه مشتریان نگاه کنید.”

میشل هاردمن رئیس گروه هاردمن

5- نگاهی متعالی و از فراز به مدل برنامه ریزی استراتژیک که در تمام صنایع و بنگاه ها قابلیت عملی شدن دارد.”

لرنزو سالویگو معاون و مدیر اجرایی شرکت آلکان

6- “الگویی ضروری برای تغییر ذهنیت حاکم بر استراتژی شرکت.”

استفانو گوری معاون شرکت پیتنی بووز

7- مدل دلتا چهارچوبی استراتژیک برای هر نوع سازمانی ارائه می کند (کوچک یا بزرگ، تولیدی یا خدماتی).”

فرانک آرمیجو عضو هیات مدیره و مدیر اجرایی لوک هید مارتین

خلاصه ای از کتاب “مدل دلتا؛ بازآفرینی استراتژی کسب و کار” تالیف آرنولد سی هکس، ترجمه محمد مهدی مهدی خواه و سعید حسین زاده از انتشارات دانشگاه امام صادق (ع)



نیاز به کمک یا سوال دارید؟